Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture

首页概念方案设计案例商业办公Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture
当前位置:首页>概念方案>设计案例>商业办公>Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture
知末全球案例为设计师提供Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 \u002F GRAAM Architecture案例欣赏,学习效果图、平面图、实景图、彩平图、概念方案、项目汇报PPT、材料清单等设计思维上知末网.

设计任务 | BRIEFS

该项目是法国Caisse d’Epargne银行位于第戎的新办公总部,作为公司加速转型过程中的一部分,该项目将发挥出示范性的作用。新建筑由两个部分构成:双层高的基座,以及四层高的主楼,基座部分被一个三层高的庭院穿透,后者直通建筑核心,将自然光线引入不同的工作区域。

As part of the company’s project aiming at accelerating its transformation, the Bourgogne Franche-Comté Caisse d’Epargne has constructed a new head- quarters at Dijon which is set to be exemplary. The project consists of two elements; a two level base, stable and anchored to the ground, and a 4 level upper part. The base is perforated by a triple height patio and atrium bringing natural light in every work space, all the way to the building’s core.

▼项目概览,Preview

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-4

目标 | GOALS

通用型解决方案为大楼赋予了更好的能见度,这也是该地区的主要做法:使用符合生态标准且耐用的材料,同时采取较为克制的概念以及合理的实现成本。办公空间的设计着重于实现模块化和灵活性,1.2万平方米的面积可被细分为小于300平方米的独立子空间。

The prevailing architectural solution enables a better visibility of the bank, a major actor of its region, with the use of ecological and durable materials with controlled conception and realization costs. The base’s working spaces were designed in order to offer modularity and flexibility. The few 12 000 m² can thus be subdivided in autonomous sub-spaces of less than 300 m².

▼建筑外观,Exterior view

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-9

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-10

概念 | CONCEPTS

建筑由木制结构骨架、预制混凝土楼板和由双层玻璃覆盖的木制外部结构组成,100%采用干式建造,共使用了2579立方米的木材(即固存了2579吨的二氧化碳)。这样的建造方式能够减少装配时间、控制装修质量,同时最大程度地减少对环境的干扰。

The building consists of a wooden structural skeleton, prefabricated concrete floors, an exo-structure in wood covered by a glazed double skin. It is built with 100% dry implementation and counts 2579 m³ of wood, in other words 2579 T of CO2 stored. This construction choice allows a reduction of assembly time, control of the finishing quality while minimizing the impact on the environment and working difficulties.

▼建筑分为基座和主楼两部分

The project consists of a base and a 4 level upper part

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-16

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-17

▼由双层玻璃覆盖的木制外部结构

The exo-structure in wood covered by a glazed double skin

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-20

与周边环境的关系 | RELATION TO SURROUNDINGS

建筑坐落在第戎北郊的新商业区ZAC Valmy,与环形大道(RN274)和有轨电车2号线的Pôle Santé车站相连接。场地东西两侧的坡地提供了8300平方米的停车区域,北侧还设有木结构的停车仓库。地面本身的自然坡度不仅让车辆可以直接驶入停车场,还在基座上方形成了一个略微悬空的楼层,为使用者带来清晰开阔的视野。

▼剖透视图,Sectional perspective

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-24

Located in ZAC Valmy, a new business district in the northern outskirts of Dijon, the headquarters of the Caisse d’épargne of Bourgogne Franche-Comté is connected by a circular boulevard (RN 274) and line 2 of tramway, “Pôle Santé” station. The plot’s eastern and western slopes (8300㎡) welcome a parking for visitors. Employees park their vehicles in the concrete base as well as in the parking silo built in wooden structure, at the site’s north. Not only does the natural slope of the ground allow a single storey access to the base’s parking, but it also installs a slightly overhanging ground floor level, so that users benefit from a clear view on the environment.

▼从街道望向建筑,View from the street

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-27

▼入口阶梯,Stairs at the entrance

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-29

▼朝向花园的一侧,The facade facing the garden

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-31

首层:交汇的南北轴线 | GROUND FLOOR : A CROSSING NORTH-SOUTH AXIS

建筑主入口位于Françoise Giroud大道,在朝向有轨电车的一侧设有开阔的柱廊(用勃艮第的石材建造),并通过一系列内外贯通的空间——包括天井、大厅、中庭、次入口和大厅——实现了功能的延伸。全玻璃的底层中央空间产生了两个具有不同功能的侧翼:东翼容纳了体育馆和物流室;西翼用作公共场所,包含学习和接待大厅。

The main entrance is located on Françoise Giroud avenue, facing the tramway, where the architects designed a large covered parvis (made with Bourgogne stones), lengthened by a succession of interior and exterior crossing spaces : patio, lobby, atrium, secondary entrance hall, linking to the parking silo. Fully glazed, this spatial structure of the ground floor’s central part generates two wings with distinct functions. The first one, at the east, shelters the sports hall and rooms for logistics (mail treatment for instance). The second one, at the west, features a public venue, with learning and reception halls.

▼首层庭院,Patio on the ground floor

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-36

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-37

二至七层:全楼层的全天光照 | R+1 TO R+6 : FIRST DAY LIGHTENING AT EVERY LEVEL

每个办公空间(主要是300平方米的办公层)和会议室(位于中庭和庭院之间)都享有直接的自然采光。该项目打破了三级房地产标准,使走廊的宽度增加一倍,达到18-21米,为的是显著提升用户体验的多样性,同时改善他们与户外环境之间的关系。

Every office (mainly 300 m2 floors) and meeting rooms  (placed between the atrium and the patio) benefit from a natural direct lightening. Refuting tertiary real estate standards, its doubling of corridors and its width, between 18 and 21 meters, GRAAM devoted themselves to diversify user’s experience of the Caisse d’épargne, and their relation to the exterior.

▼办公层,Office level

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-42

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-43

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-44

补充层 | COMPLEMENTARY LEVELS

最顶部的四个楼层与住宅楼的宽度相当,仅13.50米,但从可用性的角度看,紧凑的空间得到了前两个楼层的开阔空间(如中庭和庭院)的补偿,在创造内向环境的同时,与开放的外围空间建立了相辅相成的关系,同时还提供了俯瞰第戎及其郊区的全景视野。

The last four levels’ width, comparable to the one of housing buildings, is only 13.50 meters. This modest dimension in terms of rentability is compensated by the important superficy of the first two levels (40.50 x 62 m), whose center is lightened by the atrium as well as the patio. The goal is to create an interiorised environment, complementary to the extrovert universes of peripheral spaces and superior levels, which offer panoramic vues on Dijon and its countryside.

▼从户外平台望向补充层,View to the complementary levels from the outdoor terrace

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-49

▼屋顶层露台,Terrace on the top floor

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-51

双层生物气候表皮 | BIOCLIMATIC DOUBLE SKIN

根据结构元素的作用和性能(用于支撑的外骨架是“动态”的,立面上的柱梁是“静态的”),它们在形式上实现了分离,从而为实现双层生物气候表皮提供了可能。根据消防安全,对每两个楼层的表皮进行了细分。双层表皮本身由超透明玻璃构成,其中外面的一侧被悬挂在外骨架的主梁上。

The formal dissociation between structural elements, according to their role and their structural behavior (“dynamic” for the bracing exoskeleton, and “static” for the post-beam of the facades with MOB filling), allowed the achievement of a bioclimatic double skin, subdivided for fire safety every two level. Made of simple glazing in extra clear glass, the exterior side of this double skin is suspended to the superior beams of the exoskeleton.

▼建筑外骨架,The bracing exoskeleton

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-56

▼外立面近景,Close-up view to the facade

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-58

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-59

▼首层平面图,Plan RDC

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-61

▼二层平面图,Plan R+1

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-63

▼四层平面图,Plan R+3

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-65

▼七层平面图,Plan R+6

Caisse d’Epargne银行办公总部,法国 / GRAAM Architecture-67

给TA打赏
共{{data.count}}人
人已打赏
商业办公

苏州凯博易控产业园 / 深圳易加设计有限公司

2022-12-7 13:09:31

商业办公

筑博设计丨办公建筑丨中国电科太极信息技术产业基地

2022-12-7 13:09:38

声明 本站上的部份代码及教程来源于互联网,仅供网友学习交流,若您喜欢本文可附上原文链接随意转载。无意侵害您的权益,请发送邮件至 860376600@qq.com 或点击右侧 私信:ONECAD客服 反馈,我们将尽快处理。
0 条回复 A文章作者 M管理员
    暂无讨论,说说你的看法吧
个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索