乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen

首页概念方案设计案例商业办公乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen
当前位置:首页>概念方案>设计案例>商业办公>乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen
知末全球案例为设计师提供乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 \u002F Henning Larsen案例欣赏,学习效果图、平面图、实景图、彩平图、概念方案、项目汇报PPT、材料清单等设计思维上知末网.

受日本“Kintsugi”(金缮)修复技艺的启发,该项目对乌普萨拉的旧市政厅进行了修缮和恢复,同时利用现代建筑技术和工艺为建筑赋予了新的品质。在距首次开放57年后,普萨拉市政厅如今终于实现了它最初的目的。

Inspired by Kintsugi – the Japanese philosophy and art of repairing – the transformation of Uppsala Town Hall visibly repairs and restores the old old town hall while adding new qualities through modern building techniques and technology. Fifty-seven years after Uppsala Town Hall first opened, it is now finally fulfilling its original purpose. Uppsala Town Hall was recently awarded the Swedish Building of the Year 2022.

▼项目外观,Exterior view

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-3

Henning Larsen事务所与SLA和Tyréns进行合作,为瑞典首都斯德哥尔摩北部的乌普萨拉市改造并扩建了既有的市政厅建筑。正如所有的建筑项目一样,改造需要对建筑背景进行深入的研究,以充分了解其社会、环境和历史条件。在此之外,还需要对周围其他的建筑作品进行探索,以借助当下的建筑环境来审视过去。乌普萨拉市政厅的设计也同样遵循了这样的思路。

In collaboration with SLA and Tyréns, Henning Larsen has designed an extensive transformation and extension of the Swedish town hall for Uppsala Municipality Arenas and Properties north of the Swedish capital Stockholm. Like every architectural project, a transformation calls for a deep dive into the context to fully unfold the social, environmental, and historical conditions. But, in addition, it also includes an exciting exploration into the work of others, investigating the past through the built environment. The design of the newly inaugurated Uppsala Town Hall is no exception to this.

▼市政厅入口立面,Entrance facade of the Uppsala Town Hall

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-7

未竟的事业

Unfinished Business

由Erik和Tore Ahlsén提出的晚期现代主义设计,其构想是修建四座5层高的建筑体量,并使它们围绕于中央的户外庭院。然而,由于施工过程中遇到的财政困难,项目在1964年被迫提前结束,其中一栋建筑没能被完整地建成。已经落成的建筑呈现出一个L形的布局,设想中的庭院则沦为了沉闷的停车场。在那之后的50年间,该市曾多次尝试继续补完该项目,但均未获得成功。

The late modernist design proposed by Erik and Tore Ahlsén had planned four five-story buildings congregating around a central outdoor courtyard. Construction, however, was met with financial struggles that concluded the project prematurely in 1964, and one of the buildings was not constructed in its entirety. As a result, an L-shape was formed and the envisioned courtyard remained undefined, eventually becoming quite a dull parking lot. Over the five decades that followed, the city tried several times to continue building, without success.

▼场地环境,Aerial view

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-13

未能实现的计划意味着建筑本身也未能完全达到它预期的功能。乌普萨拉市政厅从未将所有的市政部门和办公室容纳在同一座建筑中,因为它们各自分散在城市的各个角落。此外,由于缺少一个大型礼堂,当选的政治家们甚至只能定期在附近的音乐厅举办讨论和会议。简单来说,乌普萨拉市政厅从未真正成为它想要成为的样子。

The unrealized plan meant that its intended function was never quite fulfilled. Uppsala City Hall never managed to accommodate all the municipal departments and offices as, over the decades, many of them dispersed throughout the city. Short of an assembly hall, the elected politicians would even gather periodically in the neighboring Concert Hall for discussions and meetings. In short, Uppsala’s City Hall never became the place it was intended to become.

▼设计分析,Diagram

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-17

2016年,由Henning Larsen、SLA和Tyrens组成的团队被委托接受这项挑战。在对既有建筑(即Ahlsén兄弟未完成的作品)进行扩建后,该项目如今的总面积达到2.5万平方米。

In 2016, a team consisting of Henning Larsen, SLA, and Tyrens was selected to take on the challenge. Extending the existing architecture, that is the half-completed design of the Ahlsén brothers, the project now totals 25,000 m2 / 270,000 ft2.

▼建筑外观,Exterior view

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-21

▼立面细节,Facade detailed view

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-23

汇聚过去、现在与未来

Past, Present and Future Come Together

对Ahlsén兄弟未完成的建筑的考察,激发了项目团队采用日本的“Kintsugi”(金缮,利用黄金来修复陶器的方法)来连接新旧建筑的想法。乌普萨拉市政厅与市民充分接触,它通过一条贯穿建筑首层的通道邀请人群进入建筑的中心。这里还提供各种公共服务和功能,如咖啡厅、餐厅、商店和展览设施等。

The journey into the construction of the Ahlsén brothers’ unfinished building sparked the idea of using the Japanese art of repairing pottery with gold, known as Kintsugi, as inspiration for connecting the original building with a new one. The town hall in Uppsala engages with the citizens. It invites the audience inside through a passageway that runs through the ground floor of the building forming the heart of the town hall. Here public services and programs such as a café, a restaurant, shops, and exhibition facilities are located.

▼设计示意 & 草图,Diagram & sketch

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-29

▼剖面图,Section

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-31

市政厅如今已向公众开放,它在继承旧建筑遗产的基础上,增加了1.4万平方米的新空间,最终让市政府的所有活动都能够汇聚一堂。1500平方米的室内庭院被引人注目的悬臂式圆顶状玻璃覆盖,这座穹顶重达700吨,为居民、政府工作人员和官员营造了一个包容性的集会空间。庭院内还修建了一座造型独特的新建筑,将市政会议室与大会堂同时纳入其中,如今可以充分反映推动其活跃运作的民主观念。

Now open to the public, the new building carries the legacy of the old but boasts 14,000 new square meters to finally house all the municipality’s activities. A 1,500 m2 indoor courtyard covered with a striking cantilevered dome-shaped glass roof, weighing 700 tons, offers an inclusive space for residents, municipality staff, and public officials to gather, and a sculptural building located within the courtyard in which the municipal council chambers and assembly hall are located, the building can now fully reflect the democratic values that drive the activities it is home to.

▼室内庭院,Indoor courtyard

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-35

▼新建筑将市政会议室与大会堂同时纳入其中,The new building located within the courtyard accommodates the municipal council chambers and assembly hall

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-37

▼一个包容性的集会空间

An inclusive space for residents, municipality staff, and public officials to gather

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-40

▼室内立面,Indoor facade view

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-42

▼会堂,Assembly hall

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-44

▼建筑夜景,Night view

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-46

▼场地平面图,Site plan

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-48

▼一层平面图,Plan level 0

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-50

▼四层平面图,Plan level 03

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-52

▼剖面图1,Section 1

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-54

▼剖面图2,Section 2

乌普萨拉市政厅改造和扩建,瑞典 / Henning Larsen-56

Project: Transformation and extension of existing town hall

Place: Uppsala, Sweden

Year: 2016-2021

Size: 25,000 m2 / 270,000 ft2

Client: Uppsala Municipality Arenas and Properties

Sustainability: BREEAM-SE Excellence

Awards: Building of the Year 2022 by Swedish Byggindustrin

Contractor: Peab

Architect: Henning Larsen

Landscape: SLA

Engineer: Tyréns

Photography: Einar Aslaksen

给TA打赏
共{{data.count}}人
人已打赏
商业办公

无限极广场,广州/无限极全球新总部:创造致力于增强连通性、创造力和企业精神的工作环境

2022-12-7 13:06:56

商业办公

米兰共生商业区D栋,意大利 / ACPV ARCHITECTS

2022-12-7 13:07:02

声明 本站上的部份代码及教程来源于互联网,仅供网友学习交流,若您喜欢本文可附上原文链接随意转载。无意侵害您的权益,请发送邮件至 860376600@qq.com 或点击右侧 私信:ONECAD客服 反馈,我们将尽快处理。
0 条回复 A文章作者 M管理员
    暂无讨论,说说你的看法吧
个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索