浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室

当前位置:首页>概念方案>设计案例>商业办公>浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室
知末全球案例为设计师提供浙江医药总部大楼 \u002F 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室案例欣赏,学习效果图、平面图、实景图、彩平图、概念方案、项目汇报PPT、材料清单等设计思维上知末网.

浙江医药是全世界最大的天然和合成维生素E制造商之一。该建筑是公司成立以来第一个正式的总部大楼,坐落于其位于绍兴滨海新城的新园区内。总部大楼容纳了浙江医药及其子公司的管理、办公和研发机构,都布置在一个景观公园内。

Zhejiang Medicine is one of the largest manufacturers of natural and synthetic Vitamin E in the world. The building is the company’s first purpose-built headquarters within its new campus in the industrial district of Shaoxing. The headquarters houses administration, office, research and laboratory facilities for Zhejiang Medicine and its subsidiaries all situated within a landscaped park.

▼项目外观,external view of the project ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-3

场地被西北侧现有的人工河道和南侧的快速路环绕,将总部大楼和园区内其它生产厂房隔离。该项目为管理和研发人员创造了独立的工作空间,同时为他们和访客提供一个公共的交流空间。复杂的功能被分成了一系列区块:一个高层办公楼,四个多层实验楼,以及一座单层的展览和多功能厅。

▼区位图,项目由一系列体块组成 location, project composed of several volumes ©David Chipperfield Architects Shanghai

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-6

The site is bordered by a river to the north and west and a highway to the south which together form a barrier between the headquarters and the surrounding factories which make up the rest of the campus. The project creates independent working spaces for administration and research staff while providing a collective public place for staffs and visitors. The extensive programme is divided into a series of separate blocks: an office tower, four low-rise laboratory buildings, and a single-level exhibition and multi-function hall.

▼高层办公楼,实验楼和多功能厅,office tower, laboratory building and multi-function hall ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-9

平面尺寸相近的实验楼和多功能厅被平行布置,并与办公楼相连。这种分隔因引入一个200米长的门廊而得到平衡,它贯穿整个基地,链接所有单体建筑。门廊被用作总部大楼和各个独立建筑的入口。它向西侧的公共公园敞开,创造了有遮蔽的室外空间,以及建筑和景观强有力的联系。在室内,它向各个独立体量延伸,形成了双层通高门厅和休息区。这条门廊不仅扮演交通空间的角色,也将人们汇聚在一个公共的连续空间内,远眺室外的大公园。门廊与展厅的联系也为访客创造了一条参观总部大楼的流线。

The laboratory buildings and multi-function hall, which are all a similar size in plan, are laid out parallel to each other with the office tower connected to the latter. The separation of the buildings is balanced by the introduction of a 200-meter porch which runs through the entire site and connects all buildings. This porch functions as the main entrance for the headquarters and each individual building. It opens towards the public park to the west, to create sheltered space and strong link to the landscape. Inside, it extends into each individual volume, to form the double-height lobby and lounge area. The porch serves as both a circulation and social gathering space creating a public continuum overlooking the park. Its connection to the exhibition centre creates a route for tours of the headquarters.

▼横跨道路的门廊,porch cross over the road ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-13

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-14

▼总部大楼西侧,view of the office tower from the west side ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-16

▼面朝公园的有顶室外空间,covered outdoor space facing the park ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-18

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-19

▼展厅与实验楼围合的广场,plaza formed by the laboratory building and the exhibition hall ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-21

办公和实验楼由现浇混凝土作为结构,并以粗糙肌理的米黄色砂浆饰面。门廊和展厅则使用了轻质的钢结构,并使用锌板和铝板作为屋顶和幕墙饰面。建造方法上的对比强调了总部大楼功能空间和交流空间之间的差异。

The office and laboratory buildings are constructed from in-situ concrete, and finished with rough, beige plaster. The porch and the exhibition centre use a light-weight steel structure with a zinc roof and aluminium facade. The contrast in construction method expresses the difference between the functional and communal spaces within the headquarters.

▼大厅,lobby ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-25

▼公共讨论空间,public communication area ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-27

▼走廊,corridor ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-29

▼办公室,office ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-31

▼夜景,night view ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-33

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-34

▼夜晚的门廊,porch in the night ©田方方

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-36

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-37

▼总平面图,site plan ©David Chipperfield Architects Shanghai

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-39

▼一层平面图,first floor plan ©David Chipperfield Architects Shanghai

浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室-41

项目开始:2016 项目完工:2021 建筑面积:60,600 m2 业主:浙江医药股份有限公司 建筑师:戴卫奇普菲尔德建筑事务所上海办公室

合伙人:David Chipperfield、 Mark Randel 、陈立缤项目建筑师:Miguel Angel(概念设计与方案设计)、杜喆煦(初步设计至现场艺术监理)项目团队:Idries Karnachi、郭宇辰、何润丰、金訸嘉、李柏寰、李然、李维妙、王依臻、杨旭、朱柏憬、邹韵迪执行建筑师:浙江省天正设计工程有限公司结构工程师:浙江省天正设计工程有限公司机电设备工程师:浙江省天正设计工程有限公司景观建筑师:Djao-Rakitine(概念设计)、浙江省天正设计工程有限公司(方案设计至施工监理)灯光顾问:苏州金螳螂幕墙有限公司

Project start: 2016

Completion: 2021

Gross floor area: 60,600 m2

Client: Zhejiang Medicine Co., Ltd

Architect: David Chipperfield Architects Shanghai

Partners:David Chipperfield, Mark Randel, Libin Chen

Project architects:Miguel Angel (Concept Design and Schematic Design), Zhexu Du (Design Sevelopment to Artistic Site Supervision) Hejia Jin, Idries Karnachi, Pohuan Lee, Ran Li, Runfeng He, Sebastian

Project team: Chu, Weimiao Li, Xu Yang, Yizhen Wang, Yuchen Guo, Yundi Zou

Executive architect: Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd

Structural engineer: Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd

Services engineer: Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd

Landscape architect:Djao-Rakitine (Concept Design), Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd (Schematic Design to Construction Supervision)

Lighting consultant: Suzhou Gold Mantis Curtain Wall Co., Ltd.

温馨提示:

文章标题:浙江医药总部大楼 / 戴卫·奇普菲尔德建筑事务所上海办公室

文章链接:https://www.cadsee.cn/8990.html

更新时间:2022年12月07日

本站大部分内容均收集于网络!若内容若侵犯到您的权益,请发送邮件至: service@jitheme.com我们将第一时间处理!

资源所需价格并非资源售卖价格,是收集、整理、编辑详情以及本站运营的适当补贴,并且本站不提供任何免费技术支持。

所有资源仅限于参考和学习,版权归原作者所有,更多请阅读 极(子)主题网络服务协议

给TA打赏
共{{data.count}}人
人已打赏
商业办公

赋能城市 驱动未来:北京龙湖·蓝海引擎产业园改造 / UMS里表都会

2022-12-7 13:06:41

商业办公

Arte Charpentier丨办公建筑丨翠贝卡·拉夏贝尔丨Tribeca La Chapelle

2022-12-7 13:06:47

声明 本站上的部份代码及教程来源于互联网,仅供网友学习交流,若您喜欢本文可附上原文链接随意转载。无意侵害您的权益,请发送邮件至 860376600@qq.com 或点击右侧 私信:ONECAD客服 反馈,我们将尽快处理。
0 条回复 A文章作者 M管理员
    暂无讨论,说说你的看法吧
个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索