同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院

首页概念方案设计案例商业办公同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院
当前位置:首页>概念方案>设计案例>商业办公>同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院
知末全球案例为设计师提供同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 \u002F 同济大学建筑设计研究院案例欣赏,学习效果图、平面图、实景图、彩平图、概念方案、项目汇报PPT、材料清单等设计思维上知末网.

复旦大学新江湾第二附属学校项目位于上海新江湾北部,是一所72班九年制一贯制中小学校。东临城市主干道淞沪路,北为绥芬河路,西为恒学路,南为复旦大学新江湾校区。用地38393㎡,总建筑面积49800㎡,按预制装配式混凝土结构体系、绿色建筑二星建造。设计的难点在于:如何妥善解决较小的用地环境以及较低造价条件与高品质教育设施需求之间的矛盾,并合理布置具有不同功能的建筑体量;如何突破中小学校行列式布局的刻板印象,创造更多充满活力的开放空间。

The Second Affiliated School of New Jiangwan of Fudan University is located in the north of Xinjiangwan, Shanghai. East of the city’s main road Songhu Road, north for Suifenhe Road, west for Hengxue Road, south for Fudan University New Jiangwan Campus. 38,393 square meters of land, a total construction area of 49,800 square meters, according to the precast prefabricated concrete structure system, green building two-star construction. Design difficulties: how to properly solve the contradiction between the small land use environment and the low cost conditions and the demand for high-quality education facilities, and reasonably arrange the building volumes with different functions; How to break through the stereotype of determinant layout in primary and secondary schools and create more dynamic open Spaces?

▼学校鸟瞰,aerial view of the project

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-3

集约化

Intensive

校区按东、西向分为运动区和教学区,以减少东侧淞沪路的噪声影响,并易接驳西侧城市道路;按南、北向把建筑分为小学部、中学部,两者通过中区的综合部(办公和公共实验室)相连接。

The school district is divided into sports area and teaching area according to the east and west directions, so as to reduce the noise influence of Songhu Road on the east side and easily connect the city road on the west side. The building is divided into the primary and secondary school departments according to the south and north directions, which are connected by the general department (office and public laboratory) in central district.

▼形态生成图解,generation diagram

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-9

学校对教育设施的数量和品质有较高要求,如设置500座剧场、300座报告厅、多功能教室、展厅、体育馆、400米标准运动场等。为节约用地,与惯常手法如“轴线对称、行列串联”不同,项目因地制宜,采用“整体连贯、空间围合”的“弓”形体量,用集约化手法使布局更加紧凑、各种设施密切联系,形体富有节律,一气呵成。

The school has higher requirements on the quantity and quality of educational facilities, such as setting up 500 theaters, 300 lecture halls, multi-functional classrooms, exhibition halls, gymnasiums, 400-meter standard sports fields, etc. In order to save land, different from the usual methods such as “axis symmetry and series connection”, the project adapted to local conditions by adopting the “bow” shape quantity of “overall coherence and space enclosure”, and using the intensive technique to make the layout more compact and the various facilities closely connected. The shape was full of rhythm and completed in one breath.

▼入口鸟瞰,建筑采用弓形体量,布局紧凑,aerial view of the entrance, the architecture is in “bow” shape with compact layout

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-13

围合与多中心

Enclosing and polycentric

连贯的“弓”形体量围合3处空间:U形主入口区、北部厅院区和南部厅院区。在形态上,内院、中厅等公共空间与大空间功能用房相结合,形成各区域的的核心空间;在功能上,集中式、中厅式的布局,避免受天气影响,高效利用教学设施,符合走班制模式及多样化教育理念;在空间效果上,中庭、环廊、台阶等连接了不同高差的公共活动场所,形成了多中心、上下灵动的空间形态。

▼主入口,main entrance

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-18

▼入口立面设有点阵图案,image on the facade of the entrance

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-20

▼U形入口空间,entrance space in U shape

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-22

The continuous “bow” volume enclosed three Spaces: u-shaped main entrance area, northern hall and southern hall. In terms of form, public Spaces such as inner courtyard and middle hall are combined with large space functions to form the core space of each region. In terms of functions, the centralized and hall layout can avoid being affected by the weather, make efficient use of teaching facilities, and conform to the shift system model and diversified educational concepts. In terms of spatial effect, the atrium, ring corridor and steps connect the public places with different heights, forming a multi-center and flexible spatial form.

▼东立面面向体育场,east facade facing the playground

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-25

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-26

▼连廊下设置面向体育场的看台,spectators stand facing the playground under the corridor on the east

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-28

▼室外看台,closer view to the spectator stand

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-30

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-31

空间与起伏

Space and fluctuation

为提高用地效率,把建筑分为下部、上部空间,在竖向上创建多层次的“地面”场所。

In order to improve the efficiency of land use, the building is divided into lower and upper Spaces to create a multi-level “ground” site in the vertical.

▼建筑功能图解,program diagram

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-37

下部包含较大体量的体育馆、报告厅、餐厅等,沉入地下弱化建筑体量,为争取自然通风、疏散采光要求,嵌入了3处下沉庭院。上部则布置对日照需求较高的教室、实验室和办公室,并充分利用屋面场地。

The lower part contains a relatively large stadium, lecture hall and restaurant, etc., which sink into the ground to weaken the building volume and embed three sunken courtyards in order to strive for natural ventilation and evacuation lighting requirements. In the upper part, classrooms, laboratories and offices with high demand for sunlight are arranged, and roofing sites are fully utilized.

▼围合的下沉庭院,enclosed sunken plaz

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-41

▼南侧叠落的下沉庭院,terraced sunken plaza on the south

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-43

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-44

这些新的“地面” 形成了流动型共享空间如采光中厅;高大型空间如体育馆、阅览室、多功能厅;围合型的庭院空间;退台型各层屋顶花园;观演型空间如阶梯教室、剧场、室外看台。营造了多维度、自由的、活泼的校园环境。

▼主入口共享大厅,public hall at the main entrance

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-47

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-48

▼共享大厅一侧的阶梯空间,stepped space on one side of the public hall

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-50

▼共享大厅采光环廊,corridors surround the main entrance with skylight

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-52

▼仰望共享大厅中庭空间,look up to the main atrium

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-54

▼旋转楼梯,spiral staircase

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-56

▼共享大厅边的室内活动空间,interior activity space beside the public hall

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-58

These new “floors” form fluid Shared Spaces such as the lighting atrium; High large space such as gymnasium, reading room, multifunctional hall; Enclosed courtyard space; Retractable roof garden of each layer; Viewing space such as ladder classroom, theatre, outdoor grandstand. Create a multi-dimensional, free, lively campus environment.

▼南侧小学部采光中厅,atrium of the elementary school area in the south

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-61

▼北侧中学部采光中厅,atrium of the middle school area on the north

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-63

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-64

▼阅览室,reading room

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-66

▼合班教室,combined classroom

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-68

▼剧场,theater

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-70

结构与立面

Structure and facade

结构为预制装配式混凝土体系(PC),重复的构件便于装配化的实施。立面结合结构做法有3种形式:2种主立面设置水平遮阳构件,保证采光均匀性;东立面为锯齿状,兼顾遮阳与采光。立面材料为低价的仿石涂料,局部点缀铝板幕墙,以“灰、红”色调搭配。整体效果律动、明快且细腻,反映装配式特点但不呆板,符合中小学建筑的特点。这是学校项目在预制装配式混凝土结构体系发展方向的尝试。

The structure is prefabricated concrete system (PC), and repetitive components facilitate the implementation of assembly. There are 3 forms of facade combined with structure: 2 main facades are equipped with horizontal shading components to ensure the uniformity of lighting; The east facade is zigzag with both shading and lighting. Facade materials for the low-cost stone coating, local embellished aluminum curtain wall, with “gray, red” tone collocation. The overall effect is rhythmic, lively and delicate, reflecting the characteristics of assembly but not rigid, in line with the characteristics of primary and secondary school buildings. This is the school project in the prefabricated concrete structure system development direction attempt.

▼预制装配式墙身主立面水平遮阳构件,horizontal sun-shadow construction for the main facade

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-76

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-77

▼预制装配式墙身立面水平遮阳构件,horizontal sun-shadow construction for other facade

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-79

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-80

▼兼顾遮阳与采光的锯齿形东立面,zigzag east facade

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-82

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-83

结语

Conclusion

建筑师通过集约的总体布局来适应狭小的用地环境,采用更个性化的建筑空间以容纳更丰富的教育设施,并创造更立体的、充满活力的室内外环境来提升校园品质。在这种高密度的城市建设的条件下,复旦大学新江湾第二附属学校是对基础教育空间设计的一种发展和探索。

The architects adopted an intensive overall layout to adapt to the narrow land environment, adopted more personalized architectural space to accommodate more educational facilities, and created a more three-dimensional, vibrant indoor and outdoor environment to enhance the quality of the campus. Under the condition of high density urban construction, The Second Affiliated School of New Jiangwan of Fudan University is a development and exploration of basic education space design.

▼夜景,night view

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-89

▼总平面图,site plan

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-91

▼一层平面图,first floor plan

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-93

▼屋顶平面图,roof plan

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-95

▼立面图,elevation

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-97

▼剖面图,section

同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司丨教育建筑丨复旦大学新江湾第二附属学校 / 同济大学建筑设计研究院-99

项目名称:复旦大学新江湾第二附属学校

设计公司:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司

项目设计&完成年份:2017&2019

主创及设计团队:王文胜、王辉、钟强、程熠

项目地址:上海市杨浦区新江湾城

建筑面积:49800平方米

摄影版权:马元

客户:上海城投(集团)有限公司、杨浦区教育局

品牌:沪宝 单彩真石漆 LHBS-B4111,前舜铝业 铝合金幕墙11090100 FK85、FN94,品德风尚 木纹地砖6PQ398P

Project name: The Second Affiliated School of New Jiangwan of Fudan University

Design: TongJi Architectural Design (Group) Co.,Ltd.

Design & Completion Year: 2017&2019

Leader designer & Team: Wang Wensheng, Wang Hui, Zhong Qiang,Cheng Yi

Project location: New Jiangwan City, YangPu District, Shanghai

Gross Built Area (square meters): 49800

Photo credits: Ma Yuan

Clients: Shanghai ChengTou (Group) co., LTD., YangPu District Education Bureau

Brands / Products used in the project: Hubao ,single color stone lacquer LHBS-B4111, Qianshun, aluminum alloy curtain wall 11090100 FK85, FN94, Pinde Victorianism Ceramics, wood grain floor tile 6PQ398P

给TA打赏
共{{data.count}}人
人已打赏
商业办公

Arhitekt Must丨教育建筑丨Tabivere Basic School

2022-12-9 22:54:02

商业办公

埃德蒙和莉莉·萨夫拉脑科学中心,耶路撒冷/科学启发灵感

2022-12-9 22:54:10

声明 本站上的部份代码及教程来源于互联网,仅供网友学习交流,若您喜欢本文可附上原文链接随意转载。无意侵害您的权益,请发送邮件至 860376600@qq.com 或点击右侧 私信:ONECAD客服 反馈,我们将尽快处理。
0 条回复 A文章作者 M管理员
    暂无讨论,说说你的看法吧
个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索