龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙

当前位置:首页>概念方案>设计案例>商业办公>龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙
知末全球案例为设计师提供龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳\u002F教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙案例欣赏,学习效果图、平面图、实景图、彩平图、概念方案、项目汇报PPT、材料清单等设计思维上知末网.

数十年来,城市被越来越快的商品化过程裹挟着向前,孩子们也过早被束缚在模板的校园空间里。如何基于当前的城市扩张背景,寻求新校园模式的变化,一场关于学校的建造实验,就此开启。

For decades, cities have been swept forward by faster and faster commercialization processes, and children have been prematurely constrained in the templated campus space. How to seek changes in the new campus model based on the current urban expansion background, an experiment in school construction will begin.

▼建筑外观,external view ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-3

项目首先面对的,是有限的空间资源与不断增长的空间需求的挑战。场地西侧紧邻城市主干道龙华大道,其它三面都被高密度的城市空间包围。项目打破常规的空间逻辑,对功能进行分区设计,以中部的资源中心为核心,串联起教学区、运动场、宿舍区,不同空间相互串联、互动,从而打破了传统廊道式的剖面空间关系,是校园的活力中心。教学区采用单廊式布局,高效而实用;其他教学辅助用房采用更为灵活的布置方式,流线自由,体验更为有趣;资源中心利用挑台和房间之间的错动创造了更多的公共空间,方案以这样的组织方式,创造出复合、高效的校园空间。

▼轴测图,axon ©华阳国际设计集团

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-6

The first thing the project faces is the challenge of limited space resources and ever-increasing space requirements. The west side of the site is adjacent to Meilong Avenue, the main road of the city, and the other three sides are surrounded by high-density urban space. The project breaks the conventional spatial logic and designs the functions by partition. With the resource center centrally arranged on the east side as the core, the teaching area, sports field, and dormitory area are connected in series. Different spaces are connected in series and interact with each other, thus breaking the traditional corridor-style cross-sectional spatial relationship. The teaching area adopts a single corridor layout, which is efficient and practical; other teaching auxiliary rooms adopt a more flexible layout, with free circulation and more interesting experience. Dislocation between the platform and the room to create more public spaces. In this way, the plan creates a complex and efficient campus space.

▼整体鸟瞰,aerial view ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-9

在深圳的气候条件下,传统的校园空间存在诸多不适,常年的夏季日晒以及频繁的暴雨台风都是难以解决和必须面对的问题。设计构思重点在剖面维度展开,在建筑东侧布置层叠退台,建筑西侧采用格构式设计最大化遮阳效果,通过被动式的绿色建筑策略回应对岭南地域建筑的理解。

▼分析图,diagrams ©华阳国际设计集团

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-12

Under the climatic conditions of Shenzhen, there are many discomforts in the traditional campus space. The perennial summer sun and frequent rainstorms and typhoons are difficult to solve and must be faced. The design concept focuses on the cross-sectional dimension, with stacking terraces arranged on the east side of the building, and lattice design on the west side of the building to maximize the shading effect, and the passive green building strategy responds to the understanding of Lingnan architecture.

▼层叠退台,stacking terraces ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-15

建筑在靠近城市主干道一侧是学校(西侧),运用简洁的格构式语言,建立基本的形态秩序,再通过随意布置的彩色洞口形成学校观看城市的窗口,为学生创造了多彩的活动空间,凸显自由开放的教育理念,同时也化解了格构带来的厚重感。像乐高一样的装配式设计,暗藏着简单明快的设计逻辑,同时在这个设计中PC构件不再是简单重复,韵律感、力量感,贯穿始终。

▼装配式外立面,prefabricated facade ©华阳国际设计集团

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-18

On the side of Meilong Road, which is the main road of the city, is the west facade of the school, which is also the main image of the school. Adopting the prefabricated architectural design, using simple and clean lattice language, several large holes are selectively “cut out” in the neat facade, which becomes the window for the school to view the city, creating a colorful activity space for students. It can also solve the problem of rigid facade image caused by lattice structure. PC is no longer a simple repetition, but constantly generates rhythm and a sense of solidness.

▼西立面,west facade ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-21

▼彩色洞口形成学校观看城市的窗口,several large holes become the window for the school to view the city ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-23

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-24

▼局部立面,partial facade ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-26

建筑面向操场的一侧(东侧),采用“书山叠翠”的设计意向,将资源中心部分设计成层层退台的形式,彻底解决了高楼层学生的课余活动空间不足的问题。退台处根据学校教学时间线,分析整理出资源中心的故事线,形成了丰富的空间形态;边界层层变化,互相呼应,流动活泼;退台边缘种植葱郁的绿色植物,营造绿意盎然的自然书院形象。建筑师希望学校里千人千面,无论人和建筑都充满不同。

The sports field is set on the east side, and the side of the building, facing the sports field, adopts the shape of a mountain of green trees, which make the resource center designed into a form of stepping back. According to the timeline of school users, the stepped area has analyzed and sorted out the story line of the resource center, forming a rich spatial form; the boundary layer changes, echoing each other, flowing and lively; lush plants are planted on the edge of the platforms. East facade creates the image of an ecological and green natural academy.

▼东立面,east facade ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-30

▼层层退台形成丰富的空间形态,the stacking terraces form a rich spatial form ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-32

▼退台边缘种植葱郁的绿色植物,lush plants are planted on the edge of the platforms ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-34

▼内庭院,inner courtyard ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-36

▼共享大厅,public hall ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-38

▼教学区,educational area ©白羽

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-40

▼平面与剖面,plan and section ©华阳国际设计集团

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-42

龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙-43

温馨提示:

文章标题:龙华区教育科学研究院附属实验学校,深圳/教育产品迭代尝试,首创高品质装配式学校外墙

文章链接:https://www.cadsee.cn/12052.html

更新时间:2022年12月09日

本站大部分内容均收集于网络!若内容若侵犯到您的权益,请发送邮件至: service@jitheme.com我们将第一时间处理!

资源所需价格并非资源售卖价格,是收集、整理、编辑详情以及本站运营的适当补贴,并且本站不提供任何免费技术支持。

所有资源仅限于参考和学习,版权归原作者所有,更多请阅读 极(子)主题网络服务协议

给TA打赏
共{{data.count}}人
人已打赏
商业办公

Kingsley中学,澳大利亚 / Design+Architecture

2022-12-9 22:52:04

商业办公

教育建筑丨Osaka Gakuin University Senior High School

2022-12-9 22:52:10

声明 本站上的部份代码及教程来源于互联网,仅供网友学习交流,若您喜欢本文可附上原文链接随意转载。无意侵害您的权益,请发送邮件至 860376600@qq.com 或点击右侧 私信:ONECAD客服 反馈,我们将尽快处理。
0 条回复 A文章作者 M管理员
    暂无讨论,说说你的看法吧
个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索