Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑

首页概念方案设计案例商业办公Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑
当前位置:首页>概念方案>设计案例>商业办公>Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑
知末全球案例为设计师提供Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里\u002F节制冷静的校园建筑案例欣赏,学习效果图、平面图、实景图、彩平图、概念方案、项目汇报PPT、材料清单等设计思维上知末网.
项目为马德里Pozuelo的Francisco de Vitoria大学校园设计,是一栋体育中心的和教室的综合体。它的功能包括体育馆、多功能室、健身房、游泳池、理疗室等。这座运动综合体也可以作为大型多功能空间和会议室使用,举办各种各样的大学活动。
Designed for the campus of the Francisco de Vitoria University in Pozuelo (Madrid), the building houses a sports center and classroom complex. It includes the use of sports halls, multi-purpose rooms, a gymnasium, swimming pool, physiotherapy, etc. The sports complex can also be used as a large multi-purpose area and meeting hall, facilitating a range of university activities.
▼项目外观,external view of the project ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-3

建筑的设计受到校园总体规划的制约,高度和宽度遵循规定。在此基础上,建筑师试图在体量和立面材料上明确区分运动和教学区域。项目的基本元素是一个60x50x12米的巨大的半透明光盒,在设计师的控制下与校园的主广场形成空间桑的联系。一栋低层建筑将两个干净而精致的盒子连接在一起,其屋顶成为了一座露台,连通项目内部的不同空间。
The design of the building is restrained and volumetrically adapted to the general layout of the campus in terms of maximum height and alignment. And it is intended to clearly differentiate the sports and teaching areas in terms of volume and façade material. The fundamental element of the project is a large translucent box of light, 60x50x12m, filtered and controlled, entering into a spatial relationship with the main square of the campus. Two clean, well-defined boxes are joined together by a low-rise building whose roof becomes an inter-connecting patio.
▼项目外观,立面材料区分不同功能区域,external view of the project using facade materials to differentiate the different functional areas ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-7

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-8

▼两个盒子由一栋低层建筑连接,low rise building connecting the two boxes ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-10

体育馆的设计遵循轻盈的原则,采用玻璃纤维加强混凝土材料,与相对封闭的教学综合体以及低层连通建筑形成对比。综合体的不同朝向使用不同的立面材料,朝南的两个面受到的太阳光照更为强烈,因此由预制玻璃纤维加强混凝土板围合;相比之下,朝北的两个立面则由半透明玻璃组成。西南立面底层使用透明玻璃,加强建筑与校园主广场的连接。这种透明性也体现在建筑东北立面与上层露台的交界处。借此,设计在运动综合体与广场之间创造出一种视觉上的关系,而西南侧教学综合体的立面成为了一块幕布,烘托出项目整体。
The sports pavilion is designed with lightness in mind, in GRC glass fiber reinforced concrete, unlike the more closed classroom complex and low interconnecting building. In the volume of the sports complex the orientation of the various sides are valued differently, so that the facades of the southern dihedral, more exposed to sunlight, are enclosed in a prefabricated panel of GRC glass fiber reinforced concrete, while those of the northern dihedral are in translucent glass. The southwestern facade features a low strip of transparent glass highlighting the link with the main square of the campus. And this mechanism of transparency is repeated on the north eastern facade facing the upper patio. Thus a visual relationship is created between the square and the sports complex, while the southwestern façade of the classroom complex becomes a backdrop to the complex as a whole.
▼半透明玻璃立面,facade using translucent glass ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-14

▼低层玻璃立面在建筑和广场之间建立视觉连接,glass facade on the ground floor creating visual connection between the complex and the square ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-16

▼从室外看向体育馆,view to the sports pavilion from the outside ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-18

体育馆采用钢结构,巨大的屋顶跨度由立面上的梁柱以及桁架支撑。其他结构由钢筋混凝土组成,在地下泳池区域上方形成独特的广角横梁。的所有结构都被涂成白色。
The structure of the pavilion is in steel: a grid of pillars and beams on the facades and trusses to resolve the great roof span. All painted in white. The remainder of the structure is in reinforced concrete, with the unique feature of wide angled beams over the basement swimming-pool area.
▼体育馆室内,interior of the sports pavilion ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-22

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-23

▼所有结构都被涂成白色,all structures painted in white ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-25

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-26

▼空间由立面上的梁柱和桁架支撑,space supported by the columns and beams on the facade and the truss sturcture ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-28

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-29

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-30

▼结构细部,closer view to the structure ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-32

▼位于地下一层的游泳池,swimming pool on the basement floor ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-34

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-35

最终的建筑形式节制,呈现出冷静的特质。
The result is a building of great sobriety and formal restraint.
▼夜景,night view ©Javier Callejas

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-39

▼施工过程,construction process ©Alberto Campo Baeza

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-41

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-42

▼总平面图,site plan ©Alberto Campo Baeza

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-44

▼一层平面图,ground floor plan ©Alberto Campo Baeza

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-46

▼立面图,elevations ©Alberto Campo Baeza

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-48

▼剖面图,section ©Alberto Campo Baeza

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-50

▼细部,details ©Alberto Campo Baeza

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-52

Francisco de Vitoria大学体育馆和教学综合体,马德里/节制冷静的校园建筑-53

Architect: Alberto Campo Baeza Location: Carretera. Pozuelo-Majadahonda km 1.800, Pozuelo de Alarcón, MADRID Client: Universidad Francisco de Vitoria Function: Pabellón Polideportivo y Aulario (Sports center and classrooms) Project: 2012 Built: 2017 Building Area: 9.000 m2 Collaborators architects: Ignacio Aguirre López, Alejandro Cervilla García, María Pérez de Camino, Tommaso Campiotti, Miguel Ciria Hernández, Elena Jiménez Sánchez, Imanol Iparraguirre, María Moura Structure: Andrés Rubio Morán Mechanical engineer: Úrculo Ingenieros Quantity Surveyor: Francisco Melchor Gallego Glass consultant: José Pablo Calvo Project Manager: Francisco Navarro, María Lamela, Francisco Armesto Contractor: Clásica Urbana (Jesús Díaz Poblaciones, Francisco Martínez Reche, Jorge Garriga, Mónica Grau) Photographer: Javier Callejas

给TA打赏
共{{data.count}}人
人已打赏
商业办公

法国“ la ruche”学校

2022-12-9 22:46:14

商业办公

Zonnegroen技术教育中学,比利时 / MR. STIR ARCHITECT

2022-12-9 22:46:19

声明 本站上的部份代码及教程来源于互联网,仅供网友学习交流,若您喜欢本文可附上原文链接随意转载。无意侵害您的权益,请发送邮件至 860376600@qq.com 或点击右侧 私信:ONECAD客服 反馈,我们将尽快处理。
3 条回复 A文章作者 M管理员
  1. 芒果眼睛大

    未来看看,施工细节真不错

个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索